top of page

Herkesin Okuması Gereken Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Temalı Kitaplar



Bugün Dünya Kitapseverler Günü!


Awen for Us ekibi olarak, hem kendi kitaplıklarımızı hem diğer kaynakları tarayıp sizler için “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TEMALI KİTAPLAR” başlığı altında 50 kitaplık bir derleme hazırladık.


Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini kazanmak ve yaygınlaştırmak için ilk mücadelenin evde başladığına inanıyor ve listemizin sonuna “EŞİTLİKÇİ ÇOCUKLAR İÇİN KİTAPLAR” seçimlerimizi de ekliyoruz.


Umarız keyifle kitap okuyacağınız ve çocuklarınıza, sevdiklerinize kitaplar armağan etmek isteyeceğiniz bir gün olur.


1. Yaşasın Kadınlar-Türkiye'de Kadın Cinayetleri Gerçeği ve Çözüm Yolları - Gülsüm Kav


Yaşasın Kadınlar-Türkiye'de Kadın Cinayetleri Gerçeği ve Çözüm Yolları - Gülsüm Kav

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Türkiye’de kadın cinayetlerini ve çözüm yollarını anlattığı Yaşasın Kadınlar’da, adliye koridorlarında adalet arayan kadınların ve ailelerin yanı başında davalarını takip ettiği bu kadınların öykülerini, kadın cinayetlerine ilişkin çözüm yollarını kadınlar için, kadınlarla birlikte verilen mücadelenin kalbinden anlatıyor. “



2. Uyuyan Güzel Uyandı - Aslı Karataş


Uyuyan Güzel Uyandı

Sen Bu Kadınların Avukatı Mısın? (sebuka) ile tanıdığımız yazar ve avukat Aslı Karataş, çocukken bizlere anlatılan prens/prenses rolleri içeren masalları toplumsal cinsiyet perspektifinden değerlendiriyor ve bize giydirilen rolleri eleştirel bir bakışla kaleme alıyor. Yazar önsözünde, “Bu kitabı masalların yalanlarına inanmamasını istediğim çocuk ve yetişkinler için yazdım.” diyor.



3. Çocuklukta duygusal ihmali fark etme, tanıma, önleme - Geleceğe Dokunan Anneler/ Projemiz Hayat


Geleceğe Dokunan Anneler

“Projemiz Hayat Derneği" tarafından yürütülen "Geleceğe Dokunan Anneler Projesi", "duygusal ihmal" konusuna anneler eliyle dikkat çekilmesi ve gelecek nesillerin güçlendirilmesini hedefliyor. Amaç duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemek; çünkü sağlıklı bir aile ve toplum yapısı oluşturmak, mutlu geçirilmiş bir çocukluk dönemiyle mümkün olabilir.



4. Sürüne Sürüne Erkek Olmak - Pınar Selek


Sürüne Sürüne Erkek Olmak - Pınar Selek

Pınar Selek, erkek kimliğine sosyolog gözlüğünden baktığı kitabı Sürüne Sürüne Erkek Olmak, farklı sosyal konumlardan gelen çok sayıda erkeğin askerlik deneyimleri hakkında anlatımlarını içeriyor ve röportajlar yoluyla erkeklik tanımını askerlik bağlamında ele alıyor.