top of page

Dünyayı Bisikletiyle Tek Başına Gezen Cesur Kadın Helen Dainty


Şarkıda diyor ya, "Sana sadece iki şey verebilseydim biri kökler, diğeri kanatlar olurdu.”


Avusturyalı gezgin Helen Dainty de, 2016 yılında kökleri Avusturya’dan yola çıktı ve kanatları diyebileceğimiz bisikletiyle pedallayarak dünya turuna başladı.


25 Ağustos 2021 tarihinde Edirne üzerinden Türkiye'ye gelen ve aylarca ülkeyi gezen Helen ile Lübnan’a geçişi sırasında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Cesaretiyle, bisiklet sever tüm kadınlara ilham olacağını düşündüğümüz Helen Dainty’yi tanıyalım.


Keyifli Okumalar!


Röportaj: Arda Yazıcı & Simge Yazıcı Düzenleme: Simge Yazıcı

Arkadaşların ve ailen yaşam tarzına nasıl tepki verdi? Yola çıkmaya karar verdiğinde bunu bisikletle yapacağını duyunca şaşırmış olmalılar.


Pek sayılmaz aslında. 2004'ten beri yollardayım, bu yüzden 2016'da bisiklet turuna başladığımda, arkadaşlarımın ve ailemin benden alışık olduğundan uzak bir şey yapmıyordum. Ailem seyahat etme tarzımı çok destekliyor ve bu yaşam biçiminin benim için doğru olduğunu tamamen anlıyor. Aslında erkek kardeşlerim ve ben, ebeveynlerimiz tarafından “köklere ve kanatlara” sahip olarak yetiştirildik.


Instagram biyografinde (takip etmek isteyenler için buraya bırakalım: @hels.on.wheels) 7 kıta, 75 ülke gördüğün yazıyor. Gittiğin ve kaldığın yerlerde nasıl karşılanıyorsun?

"Yalnız bir kadının" bu kadar yol kat ettiğini ve tek başına seyahat ettiğini duyanların tepkisi nasıl? Aldığın tepkiler kültürler arasında farklılık gösteriyor mu; eğer öyleyse, iki zıt örneği bizimle paylaşır mısın?


Evet, yalnız bir kadın gezgin olarak sık sık “Ama korkmuyor musun?” ile karşılaşıyorum. Ve sanırım cevabım ortalama bir yalnız erkek-gezgininkinden çok farklı değil.


Dikkat edilmesi gereken şeyin yalnızca seyahat etme kısmı olduğunu fark ettim. Aslında bir kadın olarak tehdit olarak algılanmadığım için, yalnız bir erkekten daha fazla ‘kendiliğinden konukseverlik’ ile karşılaştığımı düşünüyorum. Aynı nedenden dolayı Warm Showers gibi topluluklar tarafından misafir edilmem de aynı şekilde daha kolay.


Belirli zıt örneklerim yok ama kesinlikle daha doğuya seyahat ettikçe, yalnız bir kadın bisikletçi olarak varlığım daha sıra dışı görünüyor diyebilirim.



Sence dünyadaki kadınların özgür ve eşit olması için atılması gereken ilk adım ne olmalı?


Tanrım, bu benim iyi bir cevabım olmayan büyük bir soru! Sosyal medyada mücadele eden, farkındalık yaratan ve ataerkillikle savaşan inanılmaz akademisyenler ve feministler görüyorum. Kendi adıma, diğer potansiyel yalnız kadın gezginler için bir rol model olmaya çalışıyorum. Bu şekilde umarım birbirimize yardım etmeye devam edebiliriz.


Toplumsal cinsiyet eşitliğine yakın veya uzak gördüğün ülkelerden örnek verir misin?



Doğuya gittikçe daha çok kadının dini nedenlerle örtündüğünü görüyorum ama örneğin, başörtüsü takma seçimi (veya olmaması) konusunda karar verirken temkinli olmaya çalışıyorum. Bu benim yaşadığım deneyimim değil, bu yüzden konuyla ilgili konuşmak bana çok düşmez sanırım. Arnavutluk, Azerbaycan ve Kuzey Makedonya'da kahvehanelerde çok az kadın gördüm, bu yüzden Türkiye'de Güney Balkanlar'da sahip olduğumdan çok daha fazla kadınla tanışma ve konuşma fırsatı bulduğum için çok memnun oldum.


Sevgili Helen, Jules Verne'in ünlü karakteri Bay Phileas Fogg gibi bir servetin ve bir yardımcın da yok. Üstelik erkek egemen dünyada sadece 80 gün değil, yüzlerce gündür pedal çeviriyorsun. Yaşadığın en büyük zorluğu bizimle paylaşır mısın?


Yalnız seyahat etmekten hoşlanıyorum -yani bu benim tercihim- ancak, evle iletişim halinde kalmak zor olabiliyor. Bazen doğum günlerinde ve Noel'de yalnız olmadığımdan emin olmak için bazı şeyleri yoluna koymam gerekiyor.


Ancak bu günlerde seyahat etmenin en büyük zorluğu #COVID Ülkelere giriş şartları, çok az veya hiç haber vermeden değişen sınır durumları hakkında görünüşte güncel ancak çelişkili bilgileri okuyabiliyorsunuz, bu yüzden gelişmelerden haberdar olmak çok zordu ve ayrıca çok ileriye bakmak imkansızdı…



Biraz da güzel ülke Türkiye'den bahsedelim. Nasıl buldun, Türkiye'de bisikletçi/gezgin olmak nasıl, geliştirmemiz gereken eksiklikler gördün mü?


Türkiye'de bisiklet sürmek benim için bir keşif oldu!


Hiç bu kadar tekrarlanan boyutta sıcaklık ve misafirperverlikle karşılaşmadım. Burada bir gezgin olmak gerçek bir zevk. Bir bisikletçi olarak birçok kişinin ilgisini çektim (özellikle de Atatürk forması giydiğim için) bu harikaydı. Türkiye'de bisiklet alt yapısı elbette çok eksik ama Alanya'da bu kadar çok bisikletçi, İzmir'in bisiklet yolları ve muhteşem Lüleburgaz Bisiklet Akademisi'ni görmek cesaret vericiydi.


Sosyal medya hesaplarında harika gezi fotoğrafları var! Türkiye'de en sevdiğin yeri ve fotoğraflarını bizimle paylaşır mısın? Bir de senin gözünden takipçilerimize göstermek istiyoruz.


Ege sahil bölgesi favorim! Datça, Dalyan, Didim hepsi birbirinden güzel yerler!



Başardıkların inanılmaz! Gerçekten cesaret ve azim gerektirdiğini düşünüyoruz.

Senin gibi yola çıkmak isteyen ya da hayatında cesur bir adım atmak isteyen genç kadınlara söylemek istediğin şeyler, verebileceğin bir tavsiye var mı?



Kadınları bisikletle yalnız seyahat etmeye kesinlikle teşvik ederim.



Bir yabancı olarak Türkiye'deki deneyimim harika oldu, umarım Türk kadınları bisiklete binerken gördüğüm nezaketi burada ve uzaklarda yaşayabilir. Doğada kamp yapmayı gerektiren ve bazıları için korkutucu olabilen çok küçük bir bütçeyle seyahat ediyorum, ancak Türkiye'de Warm Showers ağı çok büyük imkan sağlıyor.




Bize gelecek planlarından biraz bahsetmek ister misin? Pedal çevirmeye devam edeceksen rotanda yeni hangi noktalar var?


Orta Doğu'dan Afrika'ya devam etmek istiyorum. Kara yoluyla yolumun sonu olan Lübnan'a yeni geldim. İran da kısa süre önce turizme yeniden açıldı. Suudi Arabistan da artık turistleri ağırlıyor, umarım bu yönde bisikletle devam edebilirim…


HelsOnWheels profil fotoğrafı
Dünyayı Bisikletiyle Tek Başına Gezen Cesur Kadın Helen Dainty

Bu noktada, Patreon hesabınla yolculukların için para topladığını biliyoruz. Awen for Us takipçileri sana destek olmak isterse nasıl yardımcı olabileceklerini bizimle paylaşabilir misin?


Evet! Maceramı finanse etmek için birikim ve Patreon Abonelikleri kombinasyonuna güveniyorum. Okurlarınız Patreon hesabıma abone olmak isterlerse, sosyal medya platformlarında ücretsiz olarak fotoğraflar, videolar ve röportajlar gibi ek içerikler de bulacaklar.




HelsOnWheels dünya turuna destek olmak isterseniz:


HelsOnWheels sosyal medya hesaplarını takip etmek isterseniz:





bottom of page