top of page

"Kadın Eli Değmiş" Animeler

Anime tarihi 20. yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamış ve bu dönemde Japonya'da filmlere alternatif bir hikâye anlatımı sunabilen animasyon, oldukça popüler olmuş.



Animeler, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilmiş kısa/uzun çizimler. Ve genelde mangaların uyarlanması. TDK’ya göre, Türkçe’ye “Japon Çizgi Filmi” olarak geçmiş. Japonca’da ise kelime anlamı “Animasyonlu Karikatür.”


1970'li yıllarda ise manga çizimleri dünya çapında büyük bir ilgi çekmiş, çizimlerin büyük çoğunluğu da animasyonlarda kullanılmış; özellikle Osamu Tezuka bir efsane ve "Manga'nın Tanrısı" haline gelmiş.

Peki ya bu köklü kültür de yer alan “kadın mangaka” ve kadın yönetmenleri ne kadar biliyoruz? Sizler için kadınlar tarafından yazılan mangaları veya yönetilen animeleri listeledik.



YURI!!! ON ICE

Yönetmen: Sayo Yamamoto

Yazar: Sayo Yamamoto

Üretici: Mapa

Yıl: 2016


Ünlü kadın anime yönetmeni Sayo Yamamoto’nun en büyük başarısı, bir artistik patinaj romantik animesi olan Yuri!!! On ICE.


Yuri!!! On Ice, evrensel olarak sevilen nadir spor animelerinden ve uzayın enginliğini ile rekabetçi buz pateni yarışmalarına katılan sporcuların tüm zihinsel kargaşasını mümkün olan en inandırıcı ve gerçekçi şekilde tasvir etmeyi başarıyor. Ayrıca BL olmayıp da iki erkek arasındaki aşk hikâyesini anlatan ender animelerden birisi.



LIZ T0 AOI TORI (LIZ AND THE BLUE BIRD)

Yönetmen: Naoko Yamada

Yazar: Rico Yoshida

Yapımcı: Kyoto Animation, Namco Arts Band, Pony Canyon

Yıl: 2018


Naoko Yamada, anime dünyasındaki en takdir edilen kadın auteur'lerinden bir diğeri.

Çizerler genellikle anime dünyasında karakter çizimlerinde abartılı ve öne çıkan çizimleri tercih ederken Naoko Yamada, karakterlerinin ince beden diline odaklanarak tam tersini yapıyor.


Uzun metrajlı “Liz ve Mavi Kuş” belki de bu tür bir tavrın en iyi örneği. Bu filmde, çok çeşitli sözel olmayan duyguların sadece karakterlerin ustaca canlandırılmasıyla ifade edildiği muhteşem bir anime izliyoruz.


Naoko Yamada ayrıca Kyoto Animation'ın anahtar yaratıcı kahramanlarından biri ve yapıtlarından K-On!, stüdyonun en fazla kazandıran yapımlarından biri. Uzun metraj filmi A Silent Voice ise eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmıştı.



FREE!

Yönetmen: Hiroku Otsumi

Yazar: Masahiro Yukotani

Yapımcı: Kyoto Animation, Animation Two

2013 yılı


“Free!” anime hikayesi, bir lise yüzme takımının etrafında dönüyor ve yarışmalar sırasında yüzücülerin üstesinden gelmesi gereken zorlukları anlatıyor.


Birçok spor animesi gibi, “free!” aynı zamanda bir tür olgunluk hikayesi. Dizi boyunca seyirci, yüzme takımının ana üyelerinin, hem yüzme sporuyla hem de ergenlikle uğraşırken ne kadar olgun olduğunu fark edecek.


“Yüzme Animesi” olarak da bilinen Free!, stüdyonun izleyici kitlesi olarak kadınları hedef aldığı ilk animedir. Daha önce The Melancholy of Haruhi Suzumiya animesinde yönetmen yardımcısı olan Hiroko Utsumi, free! serisinin ilk iki sezonunu yönetti. Daha sonra projeyi üçüncü sezon ve filmler için devralan yönetmenler, Suzumiya ile aynı başarıyı yakalayamadı.



KEKKAI SENSEN (BLOOD BLOCKADE BATTLEFRONT)

Yönetmen: Rie Matsumoto

Yazar: Casonao Forvia

Üretici: Bones

Yıl: 2015


“Kekkai Sensen“nın birçok filmi ve dizisi var. İngilizce Blood Blockade Battlefront olarak da bilinen bu serinin sadece tek bir sezonu bir kadın yönetmen tarafından yönetildi ve bizce serinin en iyi sezonu. Ayrıca birinci sezonu, en iyi kapanış temalarından da birine sahip.


Matsumoto, muhteşem, enerjik ve görsel olarak karmaşık sahneler yaratma konusunda büyük beceriye sahip bir yönetmen. ”Kekkai Sensen” serisinde de tüm bunlar mümkün olan en eksiksiz şekilde görülebilir. Savaş sahneleri hızlı tempolu ve Bones Studios tarafından olabildiğince sanatsal bir şekilde canlandırılıyor.


‘Başarısız bir kıyamet sonrası’ New York’da geçen seri, doğaüstünü somut gerçekliğimize güzel bir şekilde getiriyor. Seri, gizemli güçlere ve hedeflere sahip karakterler arasındaki muhteşem savaşlarla dolu bir anime.


İkinci sezon, New York arka planında çekilen doğaüstü bir seri ve çok başarılı ancak Rie Matsumoto’nun yönettiği ilk sezonun göz alıcı tutkusuna yaklaşamadığı biliniyor.



SORA YORI MO TOOI BASHO (A PLACE FURTHER THAN THE UNIVERSE)

Yönetmen: Atsuko Ishizuka

Yazar: Joki Hanada

Üretici: Madhaus

Yıl: 2018


A Place Further Than The Universe (Evrenden Uzak Bir Yer) inanılmaz şeyleri başaran dört kızın hikayesi. Ve Antarktika, onlar için harika bir yer!


Antarktika’yı keşfe çıkan birkaç ‘anime kızı’ fikri ilk bakışta tuhaf gibi görünebilir, ancak seride karakterlerin gelişimini ve neler başardıklarını çok iyi gördüğünüzde bize hak vereceksiniz. Çünkü her birinin bu yolculuğa çıkmasının kendine göre bir nedeni var. Eğlenceli bir seri ve ayrıca çok da dokunaklı. Son bölümler için mendilleri hazırlayın.


Atsuko Ishizuka, Supernatural: The Anime Series ve No Game No Life gibi çalışmalara imza atarak kendisine iyi bir özgeçmiş yaratan yönetmen. A Place Further Than The Universe ile şimdiye kadar yaptığı en iyi iş diyebiliriz.



SAYONARA NO ASA Nİ YAKUSOKU NO HANA WO KAZAROU (MAQUIA: WHEN THE PROMISED FLOWER BLOOMS)

Yönetmen: Mari Okada

Yazar: Mari Okada

Üretici: P.A.Works

Yıl: 2018


Animelerde kadın yönetmenlere az rastlarken, kadın senaristlere ise daha çok rastlıyoruz.

En çok üreten kadın senaristlerden biri de Mari Okada. Black Butler'dan Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans'a kadar pek çok eşsiz animenin senaristliğini üstlenen Okada, yönetmenlik çıkışını fantastik film Maquia: When the Promised Flower Blooms ile yapıyor.


Bir insan erkek çocuğunu evlat edinen ve çocuk yaşlanırken kendisi genç kalan ölümsüz bir kızın hikâyesi olan bu anime de Okada'nın diğer çalışmaları kadar güçlü.



LUPIN THE THIRD: THE WOMAN CALLED FUJIKO MINE

Yönetmen: Sayo Yamamoto

Yazarlar: Marie Okada, Itsuku Miushi, Dai Sato, Shinsuke Onishi, Junji Nishimura

Üretici: Tiamas

Yıl: 2012


Lupin serisi, anime endüstrisinde birçok önde gelen yeteneği ağırlamıştı. Hatta Hayao Miyazaki’yi bile... Seri, çeşitli soygunlar yapan ve her zaman polisten bir adım önde olmaya çalışan sevimli ve kaygısız bir hırsız olan Le Pen’in hikayesi…



A SILENT VOICE

Yönetmen: Naoko Yamada

Yazarlar: Rico Yoshida

Üretici: Kyoto Animasyon

Yıl: 2016


Eksikliklerini fark eden ve bireysel kurtuluşunu arayan bir karakterin hikayesini anlatan film, aynı zamanda bir hata ile yaşamanın ne anlama geldiği ve onu aşmak için ne bedeller ödeneceği konusunda da izleyiciye düşündürücü sorular soruyor.


“Silent Voice”un dünya çapındaki başarısı, Naoko Yamada’nın da dünya çapında beğenilmesini sağladı.



K-ON!

Yönetmen: Naoko Yamada

Yazarlar: Rico Yoshida

Üretici: Kyoto Animasyon

Yıl: 2010


“K-on!” komik şeyler yapan sevimli kızlar hakkında sıradan bir hikaye aslında.


Yine de gerçekçi karakterler, neşeli bir ton ve harika animasyonlar ile oldukça iyi işlenmiş bir seriyle karşı karşıyayız. Karakterler farklı şeyler yaparak farklı yerlere gidiyorlar ve yol boyunca çok şey öğrenirlerken hikaye, kendi hayatlarının gerçekçi ve inandırıcı bir temsili haline geliyor.


Animede heyecan seviyesi düşük olsa da harika bir kişilik gelişimine sahip bir dizi karakterin yer aldığı bu seride “ilerleme duygusu” en dikkat çekici faktörler arasında yer alıyor.



MICHIKO VE HATCHIN

Yönetmen: Sayo Yamamoto

Yazarlar: Takashi Ojita

Üretici: Manglob

Yıl: 2008


Sayo Yamamoto’nun bu muhteşem anime serisi, kızı Hatchin ile eski erkek arkadaşını bulmak için bir yolculuğa çıkan Michiko Malandro adında ‘sorunlu’ bir kadın hakkında tuhaf bir macera hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu animede en çok göze çarpan şey, oyuncuların kullandığı cesur estetik unsurlar.


Michiko’nun giydiği kıyafetler o kadar şık ve farklı ki hayranları arasında bir model haline geliyor. Güney Amerika atmosferi ve dizinin özel soundtrack’i, “Michiko ve Hachin”, anime dünyasında kendi sanatsal tonuna sahip olmasını sağlıyor.


Hikayenin merkezinde Michiko ve Hachin arasındaki bağlantı var. Seyirci, bu maceralı yolculuk sırasında yavaş yavaş ikisi arasındaki ilişkinin evrimini ve karşılaştıkları zorlukları görüyor.



 

Kaynaklar:



bottom of page