top of page

Eşitlik’te Söz’üm Var! diyen konuğumuz iklim aktivisti Melisa Akkuş!



Merhaba sevgili Melisa, 17 yaşında bir iklim aktivisti olarak seni tanıyoruz. İklim adaletsizliği ve sosyal adaletsizlik ile mücadeleye katılma yolculuğun nasıl başladı?


Ben her zaman heyecanlı, meraklı, fikirler üreten, bir şeyler yapmak ve bir şeyleri değiştirmek isteyen bir çocuktum. Her şey çok küçükken başladı, çok şey yaşadım, gördüm ve ilerleyen zamanlar gerçekten daha fazlasını yapmak, sesimi dünyaya duyurmak, dünyadaki değişimin kendisi olmak istediğimi anladım ve bu kötü gidişatı değiştirmek istedim.


Kendime gerçekten “Bu gidişatı, dünyayı değiştirmek istiyorum” dedim ve çok çalışmaya başladım.


Ben de bu düşüncelerimden sonra hiç vakit kaybetmeden “Dünyayı sen mi kurtaracaksın, derslerine çalış” gibi ön yargıları aşarak “Tabii ki dünyayı biz kurtaracağız” diyerek mücadele etmeye başladım.


Araştırdım, okudum, dinledim, katıldım, gönüllü oldum kısacası her şeyi ve her yolu denemeye çalıştım, denemeye devam ediyorum. Şimdi aktif ve yoğun bir şekilde mücadele etmeye devam ediyorum ve hatta Eylül 2021’de daha çok aktivizm yapabilmek için açık liseye geçtim.


Bulunduğum ekipler ile onlarca çalışma yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Sayısız toplantı, etkinlikler, projeler, grevler… Birlikte çok şey yaptık, çok çalıştık, çok ses getirdik. Hep birlikte mücadelemizi en güçlü şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.


ICHILD Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği’nin temel hedefi, toplum tarafından her çocuğun eşit bir yurttaş ve özne olarak kabul edilmesini sağlayacak adımlar atmak. Projelerinizden kısaca bahsedebilir misin


ICHILD benim hayatımı değiştiren bir yer. Benim hayatımda çok büyük bir önem taşıyor. Birlikte yaptığımız tüm çalışmaları büyük bir heyecan ve umutla yaptık. ICHILD’da çok şey yapıldı ama içerisinde olduğum çalışmaları anlatmak istiyorum. Peki neler yaptık?


- Türkiye’de ilk olan, çocuklar ve gençler olarak “İklim adaleti, sosyal adalettir!” diyerek, uzun çalışmaların sonucunda İklim Adaleti ve Çevre Hakları Beyannamesi’ni hazırladık. Bu beyanname 8 konu başlığından oluşuyor.


- 5 şehirden 40 gencin katılımıyla Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Genç Fikirler Çalıştayı gerçekleştirildi. Eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin azaltılmasına, açlığın ve yoksulluğu sona erdirmeye, iklim krizini kontrol altına almaya yönelik gençlerin beklentileri ve çözüm önerileri raporlandı.


- “Eşitsizlik ve Adaletsizlik ile Mücadele konulu Gençlik Danışma Kurulu” kuruldu. Gençlik Danışma Kurulu’nda “Eğitimde Ayrımcılık ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” çalışma grubundayım. Ekip olarak neler yaptık?


- Hayatımızda bizlere karışılmasına karşı “Ne Alakası Var” diyerek bir sosyal medya kampanyası gerçekleştirdik.


Kampanyamızdaki metinlerin bazılarını aşağıdan okuyabilirsiniz.


- “Yaptığım sporun, duygusallığımın ve sorumluluklarımın cinsiyetimle #NeAlakasıVar


- “135 dakikalık bir sınav sonucunun, içimdeki eşsiz potansiyelimle #NeAlakasıVar


- “Kirpiklerime sürdüğüm maskaranın ya da giydiğim kıyafetin başarımla #NeAlakasıVar


- Eğitim hayatlarımızda maruz kaldığımız ayrımcılıklara karşı, 15-18 yaş grubundaki gençler için “Eğitim hayatımızda yaşadığımız eşitsizliklere karşı hak sahipleri olarak sesimizi duyurmak ve taleplerimizi iletmek istiyoruz!” diyerek, “Söz Bizde” adlı bir araştırma raporu yayınlandık. “Eğitim hayatlarımızda maruz kaldığımız ayrımcılıklara karşı söyleyeceklerimiz var” raporun sosyal medyada tanıtımını yaptık.


- Gençlik Danışma Kurulu- Eğitimde Ayrımcılık ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ekibi olarak bu şekilde çok önem taşıyan çalışmalar gerçekleştirdik. Şu anda üzerinde çalıştığımız 2 proje daha var ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz.


“ICHILD Neler Yaptık” devamını aşağıdan okuyabilirsiniz.


- İklim Diplomasi Haftası kapsamında çocuklar olarak iklim krizi ve gıda paylaşımı temalı bir kısa film çektik. 8 çocuğun katkısıyla hazırlanan “Yarının Tabağı” adlı kısa film, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, ICHILD ve STGM tarafından yürütülen “Gençler İklim için Buluşuyor” başlıklı kısa film atölyesinde hazırlandı.


- Şimdi de çocuklar ve gençler olarak ICHILD İklim Hareketi’nin örgüt yapısını oluşturuyoruz. Bu hareket için çok ama çok heyecanlıyız. Yakında önemli duyurularımız olacak. ICHILD’da yaptıklarımızı kısaca bu şekilde özetleyebilirim. Biz hep birlikte büyük bir heyecanla dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çalışıyoruz.


Bizi takip etmeyi unutmayın! https://www.instagram.com/ichildforchild


“Dünyayı gençler mi kurtaracak?” Sık duyduğunuz ön yargılardan mı? Kim kurtaracak dünyayı gerçekten?


Dünyayı bizlerin kurtaracağını düşünüyorum. Özellikle çocuklar ve gençler olarak eşitsizliklere ve adaletsizliklere karşı çok çalışıyoruz, elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Birlikte mücadele ettiğimiz zaman çok güçlüyüz ve kesinlikle dünyayı değiştirebileceğimizi düşünüyorum.


“İklim Öncüleri” küresel iklim krizinin yarattığı eşitsizliklere gençler olarak çözümler arayan, değişime ön ayak olan gençlerden oluşuyor. Bir iklim öncüsü olarak, 25 yıl içinde 200 milyon iklim göçmeni beklenmesini nasıl değerlendirirsin? Bu toplulukların, iklim değişikliğinden “en az” katkısı olanlardan oluşacağı öngörülmüş. Ne gibi eşitsizliklerle karşı karşıyayız?


Bu olanlara “iklim adaletsizliği” diyoruz. İklim krizi ekonomik, sosyal, siyasi ve ekolojik uzantıları olan karmaşık bir sorun. Birçok durumda iklim krizinin sebepleri arasında bu alanlardaki çeşitli eşitsizlikler yatıyor.


İklim krizi mevcut eşitsizlikleri ve adaletsizliklere daha da derinleştiriyor. İklim adaleti kavramı bize küresel ölçekte karşılaştığımız adaletsizlikleri, daha da derinleştirmekte olan iklim krizinin en temelinde bir adalet sorunu olduğunu söylüyor.


İklim krizi sorunu ve mücadelemiz içinde önemli bir yer tutan iklim adaletinin temeli ekoloji, iklim krizi ve sosyal adaletin bir arada ele alınmasıdır. İklim adaletinin ele aldığı temel sorun ise iklim krizinin yaşanmasında en az katkıya sahip olanların, iklim krizinin sonuçlarından ilk ve en derinden etkilenenler veya etkilenecekler olmasıdır.


Hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız ama aynı gemide değiliz. Bu sebeplerden dolayı her zaman ve her yerde ‘’İklim adaleti istiyoruz, hemen şimdi!’’ diyoruz.


25 Mart’ta Fridays for Future çağrısıyla #Kârdeğilinsanlar sloganıyla Küresel İklim Grevi gerçekleştirdiniz. İstanbul dışında da yapılanmalarınız var mı, diğer illerdeki gençler size nasıl katkı sağlasın?


İklim Öncüleri’nde “Değişime Öncülük Et” sloganıyla çocuklar ve gençler olarak iklim krizine karşı çalışmalar yürütüyoruz. İklim Öncüleri’nde her bireyin kendi yerelinde iklim krizine karşı çalışmalar yürütebilmesi ve yerellerin kendi içinde örgütlenmesi için de çalışmalar yürütüyoruz. Liseli ve üniversiteli olan bireyler İklim Öncüleri’ne başvuru yaparak fikirlerini ve hayallerini gerçekleştirebilir. Aramıza katılmak istemiyor ama çalışmalarımızdan haberdar olmak istiyorlarsa Telegram grubumuza katılım sağlayabilirler. Heyecanla aramıza katılmanızı bekliyoruz!


Paris İklim Anlaşması için kurum ve kuruluşlardan talep ve destek görebiliyor musunuz? Taleplerinizin uygulanması için kurum ve kuruluşlardan talep ve destek görebiliyor musunuz?


Türkiye’deki genç iklim aktivistleri olarak çok önemli taleplerimiz. Bu talepleri genç iklim hareketi ve iklim aktivistleriyle birlikte hazırladık.


Başlıca taleplerimiz, Acilen; Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz!


Bizler tüm gezegende iklim krizi için gerekli önlemler alınana kadar tüm ekolojik yıkımlardan, felaketlerden etkilenen canlıların ve hava, su, toprak gibi cansız varlıkların sesini duyuracağız.


Karar vericilerden de aynı sözü vermelerini ve eyleme geçmelerini bekliyoruz! Taleplerimizin hemen uygulanabilmesi için herkesin mücadelesine ihtiyacımız var. Artık karar vericilerin yarın değil, bugünden başlaması ve bu krizi daha fazla ertelememesi gerekiyor.


Bir change.org kampanyası başlattın: “Okullarda Cinsiyet Eşitliği Öğretilsin!” Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin her aşamasında müfredata eklenmesi için mücadele çağrıda bulundun. Desteklemeleri için tüm takipçilerimizi change.org kampanyana davet ediyoruz.



Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi neden olmazsa olmaz, neden bu kampanyaya destek vermeliler? Bir de senden dinleyebilir miyiz, çağrını yineler misin?


Hayatımızın her evresinde basmakalıp yargılara ve onlarca cinsiyetçi söyleme ve eşitsizliklere maruz kalıyoruz. Cinsiyet ayrımcı söylemlere ve kalıp yargılara maruz kaldığımız yerlerden birisi de okullar. Okullarımızda hayallerimiz cinsiyete göre ayrıştırılıyor. İşte tam da bunlara karşı bir kampanya başlatmaya karar verdim; Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimin her aşamasında müfredata eklensin!


Her çocuk eşitlikçi bir ortamda eğitim alması gerekiyor. Eğitim müfredatında eşitliğin öğretilmesi için herkesi kampanyamı imzalamaya çağırıyorum.


Her konuğumuza Eşitlikte Sözüm Var köşesinde soruyoruz: Melisa Akkuş’un eşitlikte sözü nedir?


Hepimiz eşitlik için bugünden başlayarak mücadele etmeliyiz!


bottom of page